Pages

Wednesday, June 8, 2016

Kerjaya Baru ku....

Assalamualaikum wbt.

Pejam celik pejam celik da sebulan lebih aku menjadi suri rumah tangga setelah "di retrench" bulan April lalu.
Macam macam perasaan ada masa dapat tau company dah tak mampu nak operation lagi but life's must go on. Rindu dekat rakan rakan sekerja yang sangat helpfull & baik hati. Semuanya tinggal kenangan...

Sementara mencari & menunggu panggilan kerja yang lain, aku terima dulu kerja sebagai surirumah tangga walaupun takde gaji tapi semua disediakan. heee .... Anak pun aku dah tak hantar ke rumah mak...(yup! mak aku yang jaga anak aku...) Hari hariku berubah sepenuhnya...Kalau sebelum nie aku tak pernah masak untuk dinner di hari bekerja sebab selalu makan kat rumah mak, sekali dengan amik anak... kerje kerje rumah pun hanya akan berlaku tatkala hari cuti je...weee  bab cuci baju biasa husband yang buat TETAPI sekarang ini semuanya atas aku... Aku masak tak kira pagi petang malam, kemas rumah, cuci mencuci and jaga anak... MEMANG BUKAN KERJA MUDAH OK!! salute to all the seniors of housewife.

Tapi aku bukan saje ber'tittle' surirumah tangga. Aku juga ber'tittle' student. Yes! aku sambung belajar..
Belajar apa? hehehehe next post aku cite ye...


Friday, January 15, 2016

Aish dan Puting (part 3)

Assalamualaikum..

Alhamdulillah...Di hari jumaat yang penuh barakah ini, ingin aku panjatkan kesyukuran kerna masih lagi di berikan kesempatan untuk bernafas dan menjalankan kehidupan seperti biasa...

Hati sangat gembira bila Aish fully stop from memuting. Alhamdulillah..dah 6hari lebih kurang dia tidak memuting..sebenarnya ada juga dia tanya puting dia tapi biasalah alasan ku...kesian Aish...

Sekarang sedang nak ajar Aish tak payah pakai pampers...memang agak mencabar bagi aku yang baru pertama kali jadi ibu...anak pun baru sorang so memang 100% focus dekat dia, itu sebab manja bukan main...

banyak juga blog blog mummy yang share cara mereka ajar anak tak pakai pampers..harapnya tips tips yang di share boley la aku applykan dekat Aish...so wait until next update..

Berjaya ke idok???!  :)

Saturday, January 9, 2016

Aish dan Puting (part 2)

Assalamualaikum...

Kesian Aish malam tadi...semua aku punya pasal..En husband tak masuk campur pun, dia cuma jadi pemerhati je...ceritanya begini, malam tadi is malam di mana aku dengan hati kering cuba untuk tidak memberi aish puting...huh! struggle weh...

Macam biasa aktivi malam Aish before sleep is main main & main..jenis aku ngan husband memang akan bia dia main sampai penat & bila dah penat, dia sendiri akan ajak tido...sambil dia main aku adalah juga aku kacau kacau dia..yelah kesian tengok dia main sorang sorang...

Bila dia da ajak tido..macam biase aku akan buat susu then bagi dia layan youtube dulu bagi dia betul betul ngantuk...tapi malam tadi dia da ngantuk sebenarnya cuma aku saja tak layan bila dia kata nak puting...untuk buat dia lupa pasal puting, aku punye la tepuk tepuk...dodoikan dengan selawat tapi tak jalan...sampai dia cakap 'ibu nak puting!' then aku balas la ' tonite no puting...Aish da besar so tak boley hisap puting dah...' Aish apa lagi...ngamuk sakan la...nangis sampai aku rasa jiran pun boley dengar kot...dia tendang tendang aku..bila aku start dodoikan dia balik dengan selawat, dia marah sampai dia tutup mulut aku...haih~ la anak.... Sabar sabar...

Husband aku dah bising, 'asal tak bagi je dia puting!..' then aku balas la lembut lembut walaupun actually tengah tahan sabar dengan Aish masa tu...'please sayang support me, we need to help Aish pisah dengan puting...hati kena kering walaupun dia meronta sakan..' husband tak cakap banyak just reply me OK!

Aku pujuk Aish sampai dia tertido sedu sedan sebab nangis teruk...terasa jahat sangat pulak bila buat anak nangis dengan sengaja...tapi demi untuk buat Aish berpisah dengan puting takpa kot kan kan...
so malam tadi di kira agak berjaya la juga...

Tapi aku kalah juga sebenarnya, bila dia kejut aku awal pagi dalam pukul 4am macam tu sebab nak puting..aku try pujuk juga tapi disebabkan kemengantukan lagi aku pun pergi ambil puting & sumbat mulut dia...hahaha apalah ibu nie...

Bila dah subuh, aku nekad balik untuk buat Aish tidak hisap puting harini..aku telah mencuba petua dari blog mana aku tak ingat...dia guna pes asam jawa adabi tu, sapu pada puting...bila Aish mintak aku pun bagi la..apa lagi terus dia campak puting dia..dia kata tak sedap..hahaha...dia suruh aku basuh tapi aku ngelat & bagitau dia yang aku da basuh tapi tetap tak hilang...nasib la Aish...tapi ibu bukan nak tipu Aish tau! ibu cuma nak tolong Aish...

Sekarang nie Aish tengah tido..& berjaya tidak hisap puting...Yeah! 




Sambung next update..bye! 
Thanks sebab sudi membaca!

Friday, January 8, 2016

Aish dan Puting (part 1)

Assalamualaikum..

Alhamdulillah...post pertama untuk tahun baru...
Semoga permulaan yang baik untuk tahun ini...
tetapi nak dijadikan cerita, tahun nie dimulakan dengan permasalahan baru untuk aku..
bukan masalah actually, tapi ia leabih kepada satu tugas as a mother..

Aish makin membesar & dah besar pun...4 tahun..
Masalahnya sekarang, dia belum lagi boleh berpisah dengan puting..

Aku dah rasa aku failed jadi ibu untuk Aish sebab tak dapat nak pisahkan dia dengan puting.
Dalam hati tu memang nak sangat dia berhenti hisap puting. tapi aku kalah setiap kali halang dia dari hisap puting. Paling tragis bila nak tido..haduila~ siapa yang berada di tempat kejadian saja tau bagaimana keadaannya...menangis meraung macam kena hapa je...bila aku pujuk bukan nya makin reda...makin aku di pukul pukul di tendang tendang...haih~ mana mampu tengok...jadi terpaksa lah aku hulur juga puting..

Sebelum jari jemari ku menari atas keyboard nie, aku adalah google juga "cara cara nak pisahkan anak dengan puting". so adalah sikit sebanyak membantu memberi idea.. Akan cuba ku implement kan bacaanku tadi..Semoga berjaya untuk diri sendiri...rata rata blog mention "kene HATI KERING".

Will update dalam nest post, samada berjaya atau tidak...kita tungguuuuuu!


Tuesday, December 8, 2015

L.U.P.A @ T.E.R.L.U.PA

Assalamualaikum,

Sekian lama menyepi tanpa sebarang update..
Tetiba muncul menimbulkan diri dengan post baru..
Semangat baru la kengkonon..hahaha
En.Suami punya blog lagi la terkubur...bile di tanya "taknak update ke??"
jawapan beliau "tak ingat password" Haihla En Suami...nasib baik la lupa pasword je..
kalau lupa bini parah wei....mau kne dush! hahaha

Actly bukan En Suami je jadi pelupa..Cik Bini pn sama dengan je..Sejak dah beranak nie, macam macam nk kene fikir..tapi tula..baru anak sorang..kalau dah dua tiga orang tak taula pelupa dia macam mana???

So, to me to prevent dari jadi makin pelupa kebiasaannya saya akan calm down, tarik nafas dalam dalam & try to refresh again...kalau untuk segala password email ke password tonton ke semua aku catit siap siap kt buku 555..pastu buku tu aku simpan elok2..so kalau tak ingat aku buka la tengok...gitu kan...

Petua dari En Suami pulak..kalau time tu dah teringat, terus buat sebab kalau kita postpone confirm confirm la terus lupa...dah la terlupa..menyusahkan diri, kalau susahkan diri sendiri takpa lagi ini siap libatkan orang lain..memang mintak kena penyapu...hahaha

Usia pn bukan tua sangat, jadi jangan la asik lupa ye...peringatan untuk diri sendiri juga...


                                                                    Gambar ihsan Mr Google


Wednesday, February 18, 2015

RENEW

Assalamualaikum...

Lame betul menyepi...
Alhamdulillah...masih di panjangkan umur untuk meneruskan kehidupan sbg hamba Allah di muka bumi ini..
Apa khabar semua??

Ralat pulak rasanya bile dah lame tak update blog nie...rindu nak berblog lagi walaupun updatenye ntah pape tp tula tak tau nak susun ayat mcm mana... 😁😂

Blog da berwajah baru...Nuffnang pn da update fuhh! Letih study mcm mana nak tukar template, nk edit html & mcm mcm la...byk yang da lupe...maklumla da lame tak berblog...

Ape ape pun...di doakan semoga semua isi kandungan nya lps nie tak la merapu sgt...tersusun rapi & bermanfaat la hendaknye...

Selamat kembali berblogging la ye Pn Vina Ervina... 😀😀😁😁